Skola, online möten och svenska konsulatet

Vägen Vementry Road, Aith, Shetland
Vementry road

Första skoldagen

Ja då har de gått varsin första dag i skolan. De blev båda upphämtade av sin pappa men från vad jag hört ifrån dem så verkar det som om att de haft det bra båda två. Vidar gick sin första riktiga dag igår och klockan sex på kvällen fick jag ett email ifrån hans lärare för att hon ville berätta att han hade haft en så bra första dag. Så det var skönt att höra på en fredag kväll. När jag lämnade Vidar på morgonen möttes vi av en support teacher ute på parkeringen. Det var ängsligt för Vidar att lämna mig då men så tacksamt att bli mött av henne.

Föräldramöte

I tisdagskväll var det föräldramöte för Vidars klass, pga att de är en P1/P2 klass blandad (fast uppdelad i 2 grupper pga att det totala antalet är uppemot 50 barn), så det var extra förvirring inför den skolstarten. Mötet hölls online och det fungerade så bra tycker jag. För min del får de gärna fortsätta med online möten, då det ju alltid är stressigt att efter en dag med skolkörningar åka iväg till skolan igen mitt i middagen på kvällen för att gå på föräldramöte.

På fredag är jag inbjuden till ännu ett online möte, som gäller enbart Vidar, så det kommer vara med oss föräldrar och sen alla andra som är involverade; en massa olika skolpersonal, Speech and language therapist, Educational psychologist m.fl. Jag tror inte det blir jättemycket som tas upp då vi haft en lång lockdown och just är tillbaka men jag gissar att vi kommer prata om framtida mål och planer. Och om hur Vidar har haft det under lockdown; allt positivt som jag hoppas skolan kommer kunna försöka implementera i sin verksamhet för Vidar på något sätt.

Svenskt Konsulat

I förra veckan hade jag förresten besök hemma hos mig av The Honorary Consul of Sweden för Shetland. Jag är så tacksam för att vi har en sådan här då vi inte har ett konsulat. Jag är också tacksam för att han kunde komma hem till mig! Jag vill nämligen söka samordningsnummer för Maximilian för att kunna skaffa ett svenskt pass till honom (Passansökan däremot måste göras antingen på ambassaden i London eller i Sverige). Innan drog jag mig för att börja kolla på det här med att ansöka om samordningsnummer då jag trodde jag skulle behöva resa ner till Skottland för att besöka ett svenskt konsulat (vilket ju tar mycket tid och kostar några tusenlappar). Hur som helst så var jag välkommen hem till honom (konsulen) i Lerwick men sedan erbjöd han sig att komma hem till mig vilket var så mycket smidigare då Maximilian måste vara med. Det krävs för ansökan att barnet måste vara med. Jag hade förberett alla papper för när han kom så det hela gick väldigt fort och förhoppningsvis har han postat min ansökan nu. Det kan ta ett par månader.

You may also like

5 kommentarer

 1. Lycka till med skolan för båda barnen!
  Support teacher, är det något i stil med elevassistent?
  Och vad är samordningsnummer? Som våra personnummer? Det är intressant att höra hur skolan (och förskolan om det blir aktuellt…) fungerar där du bor :)!

  1. Tack så mycket! Ja jag skrev support teacher för att jag inte är säker på vad det kallas i svenska skolan, men det är en extralärare, eller kanske speciallärare? Eller elevassistent. För vissa av dom är lärarutbildade, men vissa har lägre utbildning. Den som mötte oss skulle jag tro är mer ”elevassistent”. Förvirrande med alla benämningar men de stöttar de eleverna som behöver extra stöd hursomhelst 🙂 Sammordningsnummer är ett nummer som alla svenska medborgare som inte är födda i Sverige kan få, istället för personnummer,för att ansöka om svenskt pass,så vitt jag vet behöver du det bara för att söka pass,och du kan inte söka pass utan det. De får ju inget personnummer,såvida de inte flyttar till Sverige, då får dem det 🙂

 2. Vad skönt att allt gått bra med skolstarten.
  Vi har en fantastisk svensk konsul i Cardiff och hon är väldigt aktiv i föreningen Svenska i Wales och hon är så trevlig. Hon har besökt mig här och jag har besökt henne, inte egentligen som konsul, utan som bekant. Hon är svenska, f d advokat i Cardiff.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.