Skolorna öppnar efter 5 månader

Nu blommar ljungen

Imorgon öppnar skolorna runt om i Skottland och även här på Shetland efter 5 månader. Så fort de här månaderna gått på många sätt. Den här veckan blir det mjukstart på mina barns skola vilket innebär att alla barn inte ska börja på samma dag. Imorgon ska Vidar gå till skolan och hänga med en support teacher i ca 2.5 timme på morgonen, för att vänja sig vid miljön och sådär… Sedan är han ledig igen fram till fredag då han ska gå sin första dag tillsammans med sin nya klass. En del klasskompisar kommer vara samma som förra terminen och en del nya. Vidar börjar alltså i Primary 2. Edith, som ska börja Primary 6, ska gå sin första dag på torsdag. Sen är hon ledig på fredag igen. Men från och med måndag går alla barn på heltid. Vi föräldrar har just fått ett jättelångt email om alla de nya reglerna; (jag blev lite yr i huvudet när jag läste det…) Regler kring hygien i skolan, hur det kommer fungera med lunch, vart eleverna ska gå in och ut från sitt klassrum, vart vi ska lämna dom på morgonen, vart vi ska hämta dom på eftermiddagen, vart vi kan parkera osv. osv. De ska använda nödutgångarna till varje klassrum och vi föräldrar får inte gå in i skolan. Det känns jobbigt tycker jag, för jag vill kunna se och känna av miljön, känna av Vidars humör, hur han ser ut i ansiktet när han ser mig efter dagens slut.. och dessutom brukade jag alltid växla ett par ord med Vidars lärare om hur dagen varit, då Vidar hade det lite extra jobbigt i första klass. Det är väl därför jag är så ängslig och vill ha så mycket insikt som möjligt.. Men den kommunikationen kommer väl bli via email istället antar jag. För en tid. Hur lång tid det nu kommer vara så här.

Barnen kommer inte få någon lagad skollunch längre. De får antingen ta med egen packed lunch eller köpa den skolan kommer erbjuda. Edith ska ta med egen. Alla barn upp till primary 3 får gratis skollunch så Vidar kommer nog ta den skolan ger honom. Om han tycker den är okej.

Jag tillhör inte de föräldrar som någonsin längtar till att loven ska vara över, trots att vi varit hemma i 5 månader den här gången. Eller kanske just därför är det extra tungt.

I helgen var vi ute med båten förresten, hela familjen inklusive farmor och farfar, farbror Neil och hunden såklart. Vi tog båten till en öde strand. Barnen och Paul badade. Ca 12 grader var det i vattnet. Brrr…

You may also like

6 kommentarer

 1. Lycka till med barnens skolgång. Alla mina barnbarn börjar terminerna i nästa vecka och nog finns det en oro i luften. Fast i svenska tidningar är det mest lärarna som verkar oroliga. När jag var barn i Malmö, det är snart 70 år sedan, brukade man säga ”Om gud vill och det är medvind” så ordnar sig allt. Jag lovar!

  1. Tack för dina kloka ord. Jo så är det nog. Det ordnar sig ju för det mesta. Ja, det är alltid lite nervöst inför skolstart efter sommarlovet.

 2. Ni börjar så mycket tidigare efter sommarlovet än i Wales och England. Här börjar inte skolorna förrän i början/mitten av september. Men Skottland börjar ju tidigare och ni tillhör väl Skottland eller har deras parlament och lagar?
  Ja, det har varit en lång tid, men den har samtidigt gått väldigt fort.
  Förstår din oro för det nya läget, men tror att det kommer att gå jättebra när barnen väl kommit igång.
  Sköt om er!

  1. Ja visst gör vi! Önskar faktiskt vi började när ni i England och Wales börjar. Ja precis, vi tillhör Skottland. Det har verkligen gått fort på många sätt. Men man har hunnit få många nya insikter tycker jag. Ta hand om dig du också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.