Den gången då det var sommar på Shetland…

Igår kväll, när vi satt utanför huset sent och tittade på solnedgången sa vi så, halvt på skämt, halvt på allvar: ”Den här dagen kommer vi minnas för alltid, som dagen då det var sommar på Shetland”. För Paul blir det visst sommar på Shetland. Han minns att när han var barn var det alltid varmt på sommaren. Det måste ju vara delvis en efterkonstruktion, som göteborgsbarn som vill minnas att det alltid var snö på julafton. Kanske var det många varma somrar när han var i den åldern då han var ute från tidig morgon till sen kväll, lekte i de oändliga kullarna och vid sjöarna, kanske kom hem för ett mellanmål och för att byta de leriga och blöta kläderna tills hans mormor sa ifrån att ”nästa gång du kommer hem i det här skicket får du ta på dig kjol för kläderna är slut”. För mig, som bara bott här i 4 år, har jag aldrig upplevt sommar på det sättet här. Jag har aldrig upplevt de temperaturerna. Min upplevelse har alltid varit att vi kunde ha en vacker dag, jag väljer att ta på mig sommarkläder, men väldigt snart fryser jag om benen för att vinden är så kall. Jag läste att en väderstation här hade uppmätt drygt 22 grader igår. Men där vi var kändes det som mycket varmare. Jag fick gå och sätta mig i skuggan emellanåt! Precis som om vi var i Spanien… (ja, eller Sverige dessa dagar..). Vi var ute på öppet hav, iklädda badkläder – och vinden var varm! Helt otroligt.

Efter en svettig arbetsdag med fårklippning i lördags bestämde vi oss för att åka ut med båten igår. Vi har ingen flashig båt men en liten aluminiumbåt som är perfekt för fiske, och för att åka ut och leta upp gömda stränder och grottor i havet. Idag letade vi efter stränder. Vi hade picknickkorgen packad med ostar, kex, jordgubbar, iskaffe och sånt där. Hund och bebis var med! När vi kom till den här stranden valde vi att gå i land:

Här var stilla, varmt och sååå fridfullt. Vattnet är ju såklart jättekallt.. det hade gått att doppa sig, men temperaturen ligger väl någonstans mellan 12-15 grader.

Hund och bebis på filt på stranden

Alla njöt…

Jessica Shetlandsfrun

På hemvägen fiskade vi efter bete till hummertinorna. En hummer och några brunkrabbor blev fångsten. Krabborna fick Pauls föräldrar till kvällsmat, hummern sparar vi till helgen. Förhoppningsvis får vi fler innan dess. Vi grillade till middag igår kväll och vi satt ute, i skuggan(!) och åt den. Det är sällsynt att kunna sitta ute i solen och äta här på Shetland!

Man fiskar från en liten aluminiumbåt

Den här dagen kommer vi minnas…

You may also like

5 kommentarer

  1. Vilka underbara bilder ☀️ Jag unnar er verkligen dessa härliga sommardagar! Jag kan tänka mig att det nästan känns overkligt, som det var här i Sverige förra sommaren!

    1. Helt overkligt! Nu är det lite kallare igen men känns fortfarande som sommar och solen kommer nog visa sig en hel del idag.

  2. Vad vackert!! Vore roligt och intressant att resa dit någon gång kanske…
    När på året tycker du är bäst att komma som turist? Är det svårt och mycket dyrt att resa dit? Behöver man hyra bil när man kommit dit eller finns det annat sätt att se sig omkring? Ha det bra!
    P.S Bilden på barn & valp är sååå gullig!

    1. Här är så vackert! Tycker absolut att du ska resa hit någon gång 🙂 Ja, man måste hyra bil skulle jag säga. Såvida du inte tillhör dom som cyklar eller vandrar runt, men det är ju långa sträckor då. Du kan inte nå många ställen med buss, tyvärr. Maj – September är bäst. Juli är bäst chans till ”sommarväder”. Det blir aldrig för varmt :). Tyvärr är det inte billigt att resa hit. Jag brukar boka mina flygbiljetter med british airways och ha hela resan (3 flighter) på samma biljett, så slipper man ha olika bokningar med olika bolag och kanske missa någon flight så den går förlorad. Man kan ju ta båten Aberdeen – Shetland också om man vill. Över natten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.