Shetland ToR och Hördur

Det är lite kallare igen, sommarkänslan har försvunnit för stunden. Men, det är ju Shetland det.

Jag ska ner till Skottland över helgen och hoppas få känna på sommaren där. Den här gången ska jag åka färjan, något jag bara gjort två gånger tidigare och det var fem år sedan nu. Jag har INTE saknat det. Tycker mest det är negativt att åka färjan; alla timmarna, behöva sova där, försöka äta om borden flyger fram och tillbaka, MEN det sistnämnda är ju mest när det är vinter. Av praktiska skäl blir det sjövägen denna gången, bilen ska med och det är ju himla bra att kunna ta med den ibland. Vädret ska vara stilla, så jag hoppas på det. Det är inte alltid lätt att boka färjan dock, vilket kan bli ett problem för oss som bor här. Om man är sent ute tex, då livet inte alltid går att planera långt i förväg eller om man bara är som jag, lite ”sen” eller SPONTAN kanske det kallas. De verkar ha alldeles för få hytter, de har många vilostolar. Jag kan inte resa med båten utan hytt, speciellt med barn går det ju inte, men jag hade inte velat göra det även om jag var ensam. 12-14 timmar tar det, beroende på om den stannar till på Orkney på vägen eller inte och den går över natten. Väldigt ofta är hytterna slut när man försöker boka, ja eller så får inte bilen plats. Det är många bussar fulla med turister som åker med färjan den här årstiden. Vilket ju såklart är trevligt och bra för Shetland. Ibland är det frustrerande bara att inte kunna ta sig från ön, men det borde ”man” kanske tänkt på innan ”man” flyttade hit, ha ha! Fler hytter skulle iallafall behövas. Sen är det ju inte billigt heller, vi som bor här får lite rabatt på flyg och båten men båda är ungefär lika dyrt. För två vuxna att flyga kostar oftast närmare £450-500 ToR till fastlandet, båten kostar drygt £500 ToR nu för oss inklusive bilen och en hytt.

På tisdagkvällarna i 10 veckor nu har jag, för er som hängt med, lite lyxig egentid; då åker jag till Burra för ridlektion. Den här veckan red jag Hördur och vi var ute på Trek hela gruppen. Vi red upp till en utsiktsplats där vi kunde se ändå till Foula i väst, Sumburgh fyr i söder, Bressay i öst och Ronas Hill i norr, riktigt häftigt. Hördur är min favorit av hästarna. Han är kraftfull och ”skumpig”, inte så ”bekväm” för långritter i tölt som de andra hästarna. Men han är en riktig gentleman och vi passar väl bra ihop, eller nåt.

You may also like

5 kommentarer

 1. Roligt att läsa om, en för mig, okänd plats! Hur varmt har ni det nu i juni/juli? Blåser det alltid lika mycket året om?
  Ha en fin sommar med barn, djur och fantastiskt vacker natur :)!

  1. Tack för att du kommenterar, det gör mig väldigt glad! (och ursäkta mitt sena svar! Kom hem med båten igår morse och en ny liten fluffig familjemedlem, mer om det i nästa inlägg). Det är ca 13-15 grader och blåsigt de flesta dagar ja:) Väldigt få dagar har vi vindstilla. Om man förväntar sig riktig sommarvärme här och att kunna gå i tunn sommarklänning på sommaren så blir man oftast besviken. Ibland får vi ca 18 grader och då är det varmt! (För att vara här). Här är vackert! Ha en fin sommar du också! Roligt att du läser min blogg.

  2. Det blåser året om, men under vintermånaderna har vi ofta storm, så då är det värre. Barnen håller i mig ibland när vi ska ut genom dörren för att sätta oss i bilen, för att det känns som att vinden tar tag i dom. Bildörren är svår att få upp för vinden. Varje takpanna är fastskruvad här, inte bara vissa, som i Sverige. Så vintrarna är värre. Men har du studsmatta i trädgården här så måste den vara väl förankrad även i Juli.

 2. Intressant att läsa om hur det är att bo på Shetlandsöarna!
  Hur varmt är det i juni/juli? Blåser det nästan alltid, året om?
  Ha en fin sommar :)!

 3. Oj, du får ta bort två kommentarer, trodde inte den första kom fram ;)… Jag är inte så haj på det här. Ursäkta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.