Mat från egen gård

Reestit Mutton Soup

Reestit mutton soup är förmodligen Shetlands mest traditionella maträtt. Det är dessutom den absolut godaste om ni frågar mig. Min svärmor lagar den ofta nu under vintern och kommer upp med en kastrull till oss. Alla ingredienser till soppan får vi här ifrån vår egen gård. Reestit mutton är lamm som saltats och torkats på ett för Shetland unikt sätt. Numera kan man också köpa reestit mutton från lokala slaktare, men det går bara att få tag på här på Shetland. Tidigare tillreddes det enbart i hemmen runt om på Shetland. Köttet lades i saltlake för att sedan hängas upp att torka ovanför den öppna spisen, så att köttet tog smak av torven man eldade med. Min svärmor gör fortfarande detta hemma. Förutom köttet behöver man potatis, kålrötter, lök och morötter, vilket vi också odlar här på gården.

Garths Cottage

Den här helgen förbereder jag stugan vi hyr ut, inför årets första gästers ankomst. Förra året hade vi gäster från 9 olika länder, vilket var jätteroligt. Alltifrån Colombia till Sverige. Ni som vill är välkomna att följa oss på Facebook och @garthscottage på Instagram och glöm inte tipsa era vänner som funderar på en resa till Shetland 🙂

You may also like

10 kommentarer

 1. Du skrev att ni odlar era egna rotfrukter – hur är odlingsklimatet?
  Har ni fruktträd, odlar ni tomater och gurka?

  1. Vi har inga fruktträd, de klarar inte klimatet. Vi odlar potatis och kålrötter på åkern. Men allt annat odlar vi i vårt stora växthus. Där kan vi ju odla vad vill så vi har tomater, gurka, lök, blomkål, broccoli, morötter majs, sallad…m.m

  1. Det är mycket lite grönsaker du kan hitta i butik som är odlat här uppe, väldigt sällsynt. Det importeras, kommer hit till våra butiker med färja från Aberdeen. Så när färjan ställs in pga hårt väder så gapar hyllorna i mataffärerna tomma. Väntas en storm är lokalbefolkningen snabba på att bunkra upp med matvaror hemma… då är det trängsel på Tesco (stormarknad) i Lerwick.

 2. Ser verkligen gott ut! Passande i klimatet också på nåt vis; soppan ser ut som något man blir sugen på när det är kallt och rått ute. Tyckte förresten det var väldigt roligt att läsa om julklappsposten före jul; att ni liksom av en händelse fick veta att alla klappar låg i ett posthus någonstans och sen fick alla åka dit och hämta sina grejer lite på måfå. Charmigt tycker jag.

  1. Jag skrattade till när jag läste din kommentar om paketen som aldrig levererades innan jul, för att jag själv blivit så pass mycket en Shetlandsbo att jag fortfarande blir lite smått irriterad när jag tänker på det, ha ha! 🙂 Men jag insåg nu att innan hade jag känt precis som du skrev, att det var lite charmigt. Och jag antar att det är det! Och det var ju händelser som den, som gjorde att jag förälskade mig i Shetland, eller rättare sagt; det faktum att här kan man göra så. Här i det lilla, trygga samhället där majoriteten är ärliga och hjälper varandra kan man göra saker lite annorlunda mot där jag kommer ifrån. Och det är ju också så med förälskelser, att de där sakerna man tycker är så charmiga i början kan man ibland börja reta sig på allt eftersom tiden går 😉 Men tack för att du påminde mig om den synvinkeln, jag bör inte glömma bort den.
   Soppan är verkligen passande en kall, stormig vinterdag på Shetland. Mycket värmande och mättande.

   1. Haha ja men visst är det så i de flesta förälskelser; det man blir förälskad i blir vips det man stör sig på. Men blir man sen av med det igen, så kan man börja sakna just den detaljen.

    1. Precis så! Därför måste jag försöka behålla lite av den där känslan av hur jag kände i början 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.