Ett invandrarbarns förskoleinskolning

Det blev en bil efter titten i lördags, Den ser ju fin ut, eller hur? Om den är bra får vi se. Hoppas den är okej. Vi hade inte tänkt köpa privat, men det blev så iallafall. Den behöver lämnas in på service snart, så då vet vi bättre. Vi behövde en andra bil, som inte fick kosta för mycket och som ska dra mindre då jag ska pendla till jobbet en längre bit i fortsättningen.

Nu när jag är ”mellan två jobb” har jag mer tid över för det mesta, vilket är skönt. Att kunna följa med Vidar till Nursery är ett plus. Igår när jag var där blev jag inte jätteimponerad utav den pedagogens inställning till Vidar som inte är engelsktalande hemifrån. På frågan om jag kunde gå iväg en stund (det är ju inskolning vi håller på med) så svarade hon att ”Nja, jo, en liten stund kanske, men vi vet ju inte om han förstår oss”. ”Ni får väl visa honom samtidigt som ni berättar för honom”, föreslog jag då. Det är inga konstigheter att man inte kan språket, speciellt som barn, man lär sig så fort om man bara vistas i de miljöerna där andra pratar språket. Det kanske enbart var hennes oro. Jag tänker ta upp det med andra i personalen om jag behöver. Idag blev det dock så att maken följde med Vidar för första gången och då var det plötsligt annorlunda (dock inte samma pedagog), till honom sa de att han kunde lämna honom en längre stund, nästan direkt.

You may also like

4 kommentarer

  1. Men varför göra skillnad? Större respekt för maken? Det var väl inte på internationella kvinnodagen?
    Tänker på inskolningen här för våra invandrade barn, eller den totala bristen på den. Lämna 9 hämta 3 från dag 1 fast barnet bara kunde säga hej och tack på portugisiska. De var i och fär sig äldre, men jag tror inte det gjort ngn skullnad om de varit yngre. Hoppas han kommer att trivas i alla fall, det är ju huvudsaken!

  2. Det var på internationella kvinnodagen som de inte ville att jag skulle lämna 🙂 Jag tänkte faktiskt lite bittert att de kanske tänkte att mannen "har viktigare saker för sig" än att hänga på dagis. Precis som hos er har jag ju hört från svenskar runt om i världen att "man kastas in" och får lära sig språket så fort som möjligt liksom. Därför tyckte jag att hennes kommentar bara var konstig, han lär sig inte fortare om han bara fortsätter vara hemma hos oss som pratar svenska med honom.

  3. Jag tror att många som är ovana vid invandrare ser större problem än vad det faktiskt är i verkligheten. Är barnet glad och nöjd så är 90% fixat ju. Att man pekar, gör ljud och grimaser till varandra för att kommunicera är ju så man gör med barn som inte börjat prata på sitt modersmål så vad kan problemet vara liksom? Lite bristande självförtroende kanske 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.