Svensk minnessten på Storbritanniens Nordligaste Ö!

Igår kväll kom Jakob hit till oss för en veckas semester! Idag vaknade vi upp till strålande vackert väder så vi passade på att åka upp till Unst – Storbritanniens nordligaste bebodda ö. För att komma dit åker man först bilfärja 20 minuter upp till ön Yell, korsar den och sedan är det ytterligare en bilfärja på 10 minuter till Unst. Den här minnesstenen i Baltasound på Unst, nere vid piren, har jag inte sett de gånger vi varit på Unst tidigare, men idag läste jag om den i en broschyr.

”Till minne av de bohuslänska fiskare som under 100 år gästade Baltasund. Här upprättades 1910 den första svenska fiskekyrkan i främmande land”

 
När vi kom till Unst i förmiddags åkte vi först till Muness Castle, som är väl bevarat och man får gå in i. Men på vägen dit såg vi en annan bil (turister) åka rakt ner i diket. Det hände två gånger på Unst idag att bilar bakom (turister) inte förstod att vi stod vid vägkanten för att släppa fram mötande trafik (det är ju oftast bara en fil) så de bara körde om. Och vid detta första tillfälle blev han så överraskad av den mötande bilen att han kastade sig ut i kanten, som visade sig vara ett igenvuxet dike..

Utanför slottet åt vi vår picknick i solen.

Vidar älskade att springa omkring bland blommorna..

..men vad hände med skon?
Därefter körde vi norrut och stannade till vid en hage för att promenera genom den och titta på ett utgrävt Viking longhouse. Skottlands bäst bevarade. 

                  Viking longhouse

               Vi mötte inte tjuren..

Den här busskuren i Baltasound är ett eget turistmål, den smyckas efter olika teman.

I Juni i år öppnade ett Tea Room i Haroldswick och sen det öppnade har det varit fullsatt nästan jämt. Vi fick ett bord när vi kom idag! Det var ett jättemysigt ställe precis vid vattnet.

Unst har många vackra sandstränder, idag åkte vi till Norwick beach, en helt fantastisk sandstrand! 

På vägen tillbaka stannade vi till vid det här vikingaskeppet som är byggt i Sverige på 90-talet. Det skulle till Amerika men pengarna tog slut vid Shetland så skeppet såldes här. Bredvid det ligger ett vikingahus som är uppbyggt utvändigt men inte färdigställt invändigt. 

Vi hade en underbar dag på Unst idag, tur med vädret och där finns mycket att se!

You may also like

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.