Annas pepparkakor i Lerwick – men ingen jäst!

Vidar och jag åkte till Tesco i Lerwick imorse när vi lämnat Edith på Nursery. Hon blev väldigt glad när hon insåg att hon slapp följa med och veckohandla. Jag hade en del ”nya” grejer på listan idag, som jag inte köpt här förut, och jag hittade allt utom två saker: malen nejlika och färsk jäst. Jag frågade efter jästen, men de hade bara torrjäst.

 Vidar blev nöjd ändå – han fick en boll!

Många har rekommenderat mig att gå till Scoop i Lerwick om jag letar efter ”något annorlunda”. De har mycket kryddor, fröer, nötter m.m och eftersom jag aldrig varit inne i den butiken så gick jag in där idag innan jag körde tillbaka till Brae. Se här vad jag hittade! Annas Pepparkakor! Hoppas de har de även i December.

De hade malen nejlika som jag behövde till att göra pepparkaksmusli. Och många goda marmelader, jag köpte en till helgens ostar. Jag frågade om de hade färsk jäst, men det hade de inte. Damen i kassan sa att när hon var liten brukade de köpa från bagerierna, men det fanns bagerier överallt på den tiden, sa hon. Nu finns det inget kvar i Lerwick. Själv har jag ingen aning om var de få bagerierna som finns kvar på Shetland ligger, deras bröd och kakor levereras till butikerna häromkring men var de håller till vet jag inte. Jag får nog klara mig utan färsk jäst. 

                 Vidar är lycklig!

    Edith fick en vattenspruta och ett hopprep

Edith har fått smak för flingor här, ”sockerflingor” som vi kallar dem. Det fanns ett paket sådana i skafferiet till oss när vi kom. Men det känns ju inte som en jättebra frukost, så jag föreslog att vi skulle göra vår egen müsli (vilket vi gjort många gånger tidigare), och vi bestämde att vi skulle göra pepparkaksmusli. Men Edith tycker inte om att ha russin i så jag köpte torkade tranbär och det gick hem. Dessutom hällde vi i lite hackade hasselnötter. Så receptet blev:

12 dl havregryn
2 dl skalade sesamfrön
2 dl solroskärnor
0,5 dl råsocker
2 msk mald nejlika
2 msk kanel
2 msk mald ingefära
1 tsk salt
Blanda detta.
Blanda sedan:
2 dl vatten 
1 dl rapsolja 
Tillsätt detta till muslin, blanda.
Häll blandningen i en långpanna, ringla över ca 0,5 dl flytande honung. Rosta mitt i ugnen ca 45-50 minuter på 175 grader. Rör om då och då så det inte bränns. 
När muslin svalnat tillsätt:
4 msk linfrön
1-2 dl tranbär eller russin 

Middagen ikväll blev en engelsk Shepherd’s pie. Det blev en ny favorit för barnen.

You may also like

Inga kommentarer

  1. Det tycker jag! Den är jättegod! Ta russin om du gillar det för det är godast! Hasselnötter glömde jag skriva in i receptet, men vi hällde bara i lite men det är gott utan också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.