Shetlandsfrun

söndag 8 maj 2016

"Fårbonde" för en dag!

...Ja, eller för ett par timmar, men ändå! Stort för mig :)

Vi hälsade på Mark & Laura, deras 4 barn, dussin hönor och ca 100 får, i Walls på Västsidan idag. Vi har också haft strålande vackert väder i helgen om än inte lika varmt som i Sverige. Nu lammar fåren överallt på Shetland och jag hoppades på att någon skulle födas idag under mitt besök, och så kom tvillingar! Fårmamman födde de själv och slickade rent den ena som kom upp på benen och började dricka mjölk från sin mamma direkt, men den andra låg kvar och skakade och blev inte rengjord av sin mamma.

Här ligger han...


Laura flyttade den "friska tvillingen" nära den svaga så att fårmamman skulle ta hand om honom, men det hjälpte inte heller. Även hon är nybörjare på "fårbonderi" men hon har iallafall gått en kurs i Lerwick! ;) Om jag hade vetat om att den kursen gick så hade jag också anmält mig ;) jättekul ju! Hon fick lära sig allt om hur man förlöser lammungar!


Litegrann försökte mamman...


...men inte tillräckligt, så Laura visade mig hur man bär en lammunge, ena handen bakom nacken och med den andra håller man och bär i de båda frambenen, så vi tog varsin av lammungarna och flyttade dem till en liten hage. Då följde mamman efter och Mark kom ut och höll fårmamman så att Laura kunde hjälpa lammungen att dricka mjölk från sin mamma. Det gick bra, men efteråt låg han fortfarande ner och var ganska svag (eftersom jag är en enmansredaktion så har jag inget foto på när jag bär lammungen, men min beskrivning är ju målande).
..en timme senare däremot, var han uppe på benen och såg så här pigg och stark ut..! :)


En riktigt bra dag! :)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket underbart och livsbejakande inlägg.
Naturen behöver hjälp ibland. Gör mej tårögd.
Livstro !

Ruth i Virginia

Lanclin-Linnea sa...

De där små liven är det mycket bestyr med :) Men oj så kära bestyr oftast :)

Jessica Shetlandsfrun sa...

Ruth - Tack, det var en stor händelse för mig :)

Jessica Shetlandsfrun sa...

Lanclin-Linnea - Ja det är det :)

Anonym sa...

Underbart inlägg!!!! Så roligt att få vara med!
Det är så härligt med alla lammen nu!

Jessica Shetlandsfrun sa...

Ja det var bästa dagen på länge ;)

Marias Memoarer sa...

Oh, jag älskar får <3 Vi hade faktiskt ett gäng när jag var liten. De fick duga när jag aldrig fick nån ponny ;) Känner du förresten till fb-gruppen Rese- och utlandsbloggar? (https://www.facebook.com/groups/reseochutlandsbloggar) - där kan man dela sina rese- och utlandsrelaterade inlägg (max 1 per dag dock) :)

Jessica Shetlandsfrun sa...

Hej! :) nej känner jag inte till, ska kolla! Känner igen det där, fick en vild kanin istället för hund ;)